woensdag 20 april 2011

De evolutietheorie



Aangezien er in de oertijd een verdeling van taken tussen de mannen en vrouwen bestond, kunnen we aannemen dat hieruit niet alleen een fysieke maar ook een psychische specialisatie ontstaan is De mannelijke jagers specialiseerden zich in langdurige achtervolgingen en leerden zich te kunnen concentreren op lange termijn doelen. Ze leerden om zich met één enkel probleem bezig te houden en bijzaken te negeren. Ook moesten ze hun ruimtelijke oriëntatie verbeteren voor het rondtrekken voor de jacht en het inschatten van de afstand van een speer of pijl. De vrouw moest in de oertijd vooral aan verschillende dingen tegelijk kunnen denken en alles gelijktijdig kunnen organiseren. Ze moesten de groep in de gaten houden en op alle mogelijke gevaren van buitenaf letten. De specialisatie van vrouwen was dus sociale organisatie en communicatie. Er ontstond dus een verschillende specialisatie in de hersenen van mannen en vrouwen. Mannen hebben gemiddeld 16 procent meer hersencellen dan vrouwen maar bij vrouwen is het limbisch systeem (het centrum van de emoties in onze hersenen) weer veel groter dan bij mannen. Dit is in een aantal miljoen jaren zo geëvolueerd en is iets waar je goed rekening mee moet houden.

Waarom we worden betrapt
Hoe vaak komt het niet voor dat je ergens loopt, met je partner aan je zijde en je min of meer per ongeluk toch die strakke schone checkt die voorbij komt? Negen van de tien keer heeft je vrouwtje het gezien! Ze houd het dan voor zich, en laat het in het limbisch systeem marineren tot ze het op een goed moment voor je voeten kan gooien. Wat ik wil zeggen is; vrouwen hebben een breed blikveld, houd daar rekening mee. Een spiegelende piloten zonnebril kan helpen, maar je kunt ook eens een lekkere wandeling maken zonder je geliefde aan je zijde natuurlijk.

Waarom kunnen vrouwen niet fileparkeren?

Omdat de hersenen van vrouwen een breed blikveld hebben en ze moeilijker gericht kunnen kijken, in combinatie met het minder goed kunnen schatten van afstand, is het voor de meeste vrouwen moeilijker om een auto achteruit te fileparkeren. De hersenen van de meeste mannen zijn beter in staat om heel goed afstand te kunnen schatten waardoor ze bij het fileparkeren in het voordeel zijn. Dus wordt niet boos als je je in de bij-rijdersstoel zit te verbijten. Ook de toeterende medeweggebruikers zouden begrip moeten hebben voor het feit dat er een dame aan het werk is. Niks om je voor te schamen dus. Als die auto dan met één of twee wielen op het trottoir staat, zeggen we gewoon: goed gedaan meid! Ons limbisch systeem is namelijk veel te klein om daar dingen in te laten marineren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten